Süt dişi hayvanları; yavrularının besin ihtiyacını karşılaması için ürettiği bir sıvıdır. Sütün insanlar tarafından tüketilmeye Milattan Önce 3000’li yılları dolayında başlandığı tahmin edilmektedir. Süt, insanlara yararları bilimsel deneylerle kanıtlanmış bir içecektir. Kalsiyum ve vitamin bakımından hiç bir içecekle kıyaslanamayacak süt bağışıklık kazandırdığı gibi tedavi de sağlayan bir içecektir.
Süt, başta bağırsak kanseri olmak üzere kanseri önlemede en güçlü ilaçtır. Sütün yapısında bulunan kalsiyum ve D vitamininin bağırsak kanserine karşı en iyi önlem olduğu deneylerle de kanıtlanmıştır. Günde 2-3 bardak süt tüketen bireylerin bağırsak kanserine yakalanma riskinin çok düşük olduğu da yapılan deneyleri sonuçları arasındadır. Süt bağırsak kanserinden sonra mide kanserinde de çok önemli bir içecektir.
Süt, doğumdan itibaren bebeklik döneminde, bebeklerin tüm besin ihtiyaçlarını giderir. Anne sütü bağışıklık sisteminin en önemli temelidir. Bu temeli iyi olmayan bireyler yaşamları boyunca sağlık sorunlarıyla boğuşur. Bebeklik döneminde olduğu kadar ergenlik döneminde de süte çok büyük ihtiyaç duyulmaktadır. Bu dönemde insanların boy uzunluklarının oturması nedeniyle bu dönem içerisinde süt desteği ile boy uzunluğu biyolojik olarak ayarlanır.
Sütün yapısındaki kalsiyum diş çürüklerini önler. Daha çok bayanlarda 35’li yaşlardan sonra görülen kemik erimesinin asıl nedeni çocukluk döneminde yeteri kadar süt tüketilmemesidir. Sütün yapısında bulunan kalsiyumun yanında içerdiği protein ve fosforun faydaları da saymakla bitmez. Süt mineral bakımından da büyük bir kaynaktır. İçerdiği bu organik maddeler sayesinde süt dünyanın en yararlı içeceği olarak kabul edilir..