Kahve; Brezilya, Kolombiya gibi Güney Amerika ülkeleri başta olmak üzere çok az sayıda ülkede üretilen bir içecektir. Kahve, kahve ağacının meyve çekirdeklerinden üretilir. Kahve çekirdekleri kavrulur ve ardından büyük uğraşılar sonunda öğütülerek kahve halini alır. Kahve ağacı tropikal iklim bölgelerinde bulunması sebebiyle, doğal koşullarda 9 ile 12 metre arasında bir boya ulaşabilmektedir. Kahve tarımı tropikal iklimin tam anlamıyla yaşandığı bölgelerde yapılabilmektedir. Her mevsim bol yağış alan, ortalama sıcaklığın 17 ile 25 dereceler arasında değiştiği tropikal bölgeler kahvenin ana vatanıdır.
Dünya üzerinde en çok kahve üretimi Brezilya’da yapılmaktadır. Gerek iklim şartlarının uygunluğu gerekse Brezilya halkının tarıma dayalı bir ekonomiye sahip olması Brezilya’yı kahvenin ana vatanı yapmaktadır. Kahve tarım ürünleri arasında üretimi en meşakatli ürünler arasındadır. Kahve ağacı tüm tropikal bitkiler gibi gelişimi çok hızlı gerçekleşen bir bitkidir. Kahve ağacı sadece saatler içinde çiçekleri oluşup, yine saatler içerisinde çiçeklerinin meyve olmaya hazırlandığı ilginç bir ağaçtır.
Kahve dış ortamdan çok çabuk etkilenir. Topraktan aldığı besinler, bulunduğu ortamın nemi, ortamda kendini devamlı hissettiren kokular vb. onlarca etken kahve aromasını değiştirir. Kahve üreticileri bu hassas bitkiden; bulunduğu ortamın şartlarını değiştirerek farklı kalite ve tatlarda ürünler elde etmektedir.
Kahve, dünya üzerinde en çok tüketilen içecekler arasındadır. Ülkemizde her yıl milyonlarca kilogram ithalatı yapılmaktadır. Ülkemizle özdeşleştirdiğimiz Türk Kahvesi de kahveye verdiğimiz değeri yeterince göstermektedir. Sadece ülkemizle kalmayıp birçok ülkenin kendine özgü kahve çeşitleri vardır. Fiyat bakımından altın değerinde olan kahve, bu fiyatını; tüm ülkelerce ithal edilmesi ve tarımının meşakatli bir tarım olmasında almaktadır. Ayrıca birinci elden yani direk Brezilya’dan ithal edilemeyip Avrupa ülkeleri aracılığıyla alınması da bir diğer etkendir.